Костринська територіальна громада
Костринська сільська рада Ужгородського району Закарпатської області

Запрошуємо на відкриття персональної виставки "Моє життя вишиване" мешканки нашої громади!

Дата: 11.06.2024 10:20
Кількість переглядів: 60

Фото без опису

Ганна Миколаївна Беряк (с.Кострино)

Закарпатська майстриня (ручна вишивка – рушники, ікони)

 

           Народилася Ганна Миколаївна 5 жовтня 1944 року в  мальовничому гірському  селі Костринська Розтока на Березнянщині.  Ще з раннього дитинства була помітна велика тяга до мистецтва - вже в 5 років маленька Ганна взяла перший раз в руки голку і нитку від своєї мами – починала з азів, а в 5 класі вже власноруч вишила собі першу авторську вишиванку (фото роботи знаходиться в  родинному архіві).

          Після закінчення навчання в школі, почала опановувати професію кондитера у досить відомого закарпатського майстра Йозефа Шнайдгена. Маючи творчу натуру та велике бажання до знань – стала улюбленою ученицею педагога-кондитера, а вміння створювати кондитерські шедеври супроводжують Ганну Миколаївну   впродовж усього її життя (без її особливих тортів з різнобарвними трояндами-прикрасами не обходилось жодне костринське  весілля).

          Однак, була ще одна мрія – стати вчителем. Тож згодом, Ганна закінчила навчання в Мукачівському педагогічному училищі і впродовж 47 років присвятила улюбленій педагогічній  роботі, виховавши не одне покоління дітей  (6 років у школі с. Люта та 41 рік в початковій школі с. Костринська Розтока).

Але вишивання завжди залишалось тією особливою справою, тим ритуалом,  де панувала цілковита творча  гармонія – підбір орнаменту, відчуття полотна, уявна гра з палітрою кольорів і головне – не забути рідні звичаї, традиції. Перебуваючи в  радості  чи в смутку, Ганна Миколаївна знову бере голку і творить черговий свій шедевр, в якому глибоко відображено стан її душі.   Особливу увагу приділяє кольористиці рушників –  що і робить кожен рушник унікальним, надає йому свого неповторного настрою. Але творчий доробок не обмежується лише рушниками (яких налічується понад 60) – мисткиня також полюбляє роботу з бісером та, зокрема, іконами, які були створені  і знаходяться в храмах  с. Кострино,  с. Костринська Розтока та в приватних колекціях (біля 20), скатертини, килими.Роботи майстрині частково були представлені: на презентації робіт в  Закарпатському музеї архітектури  та побуту біля садиби з с. Гусного Великоберезнянського району;  на Днях добросусідства у с. Лубня та с. Кострина; обласній виставці майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Дивоцвіт Закарпаття» з нагоди 30-ї річниці Незалежності України в Ужгородському скансені.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь